Skip to content

Jatka avantouintia koko kesä – kylmävesialtaan hyödyt

29.6.2022
Henkilö Aikuisten kylpylän kylmävesiallas Avannossa.

Avantouinnin positiiviset terveysvaikutukset tunnetaan jo laajalti, ja laji koukuttaa helposti. Avantouintia voi yleensä harrastaa vain talvella, mutta onneksi nykymaailmassa on mahdollista päästä keinotekoiseen avantoon eli kylmävesialtaaseen ympäri vuoden. Myös Flamingo Spa Aikuisten kylpylässä on oma Avantonsa.

Säännöllisyys on avain

Kylmään veteen pulahtamisen positiiviset vaikutukset ovat moninaiset, mutta niistä saa nauttia vain silloin, kun harrastus on säännöllistä. Monilla kastautuminen tai jopa uinti kylmässä vedessä jääkin talviajan harrastukseksi, sillä muina vuodenaikoina luonnonvesi on yksinkertaisesti liian lämmintä.

Avanto- eli kylmävesiuinnin vaikutukset siis heikkenevät nopeasti, kun harrastukseen tulee tauko. Kun harrastuksen ollessa aktiivisimmillaan kylmäaltistuksia tulee usein, pääsee keho toden teolla tottumaan alhaisiin lämpötiloihin. Kylmävesiallas onkin loistava avannon korvike lämpiminä vuodenaikoina kaikille sekä talvella niille, joiden on hankala päästä luonnonvesiin tehdylle avannolle. Lisäksi kylmävesialtaan veden laatua tarkkaillaan aina ja lämpötila pysyy tasaisena.

Mitä hyötyä avantouinnista on?

Avantouinnin sanotaan lisäävän endorfiinin ja dopamiinin tuotantoa, joten se voi vaikuttaa mielialaa kohottavasti. Kylmäaltaassakin käväisy siis piristää ja virkistää mieltä. Säännöllinen kylmävesiuinti luonnollisesti parantaa myös kylmänsietokykyä, sanotaanpa sen vaikuttavan tätä kautta myös kivunsietokykyyn.

Myös fyysisiä vaikutuksia on. Monet urheilijat kertovat kylmän veden nopeuttavan lihasten palautumista. Kylmävesiuinnin sanotaan auttavan jäykkiin niveliin ja jopa reumavaivoihin. On myös mahdollista, että avantouimarilla on tavallista korkeampi vastustuskyky tarttuvia tauteja vastaan. Nämä ovat niitä asioita, joita uimarit itse ovat tuoneet esille aihetta käsitelleissä tutkimuksissa ja kyselyissä.

Varsinkin kylmään tottumattomalla kylmässä vedessä kastautuminenkin voi aiheuttaa mm. verenpaineen nousua. Avantoa tai kylmävesiallasta ei suositellakaan sydän- ja verisuonitauteja sairastaville.

Aikuisten kylpylän Avanto kutsuu

Flamingo Spa Aikuisten kylpylän Laituri-tilassa on Avanto-kylmävesiallas, joka kutsuu jatkamaan talvella aloitettua harrastusta myös lämpimällä säällä tai tutustumaan kokonaan uuteen keinoon parantaa palautumista ja yleiskuntoa. Kokeilemalla tiedät, millaiset vaikutukset kylmäaltistuksella on juuri sinun kehoosi, ja voit yllättyä positiivisesti! Meidän avantomme vesi on aina tasaiset 8°C.

Kylpylästä ja sen yhteydessä toimivasta Hoitolamaailmasta löydät samalla monta muutakin mahdollisuutta hyvinvointiin, hyvään oloon ja viihtymiseen. Voit pulahtaa samalla käynnillä vaikkapa hoitavaan mineraalialtaaseen, jossa rentoudut kuunnellen vedenalaista musiikkia. Tutustu Aikuisten kylpylän koko tarjontaan.

Jotta kokeilu muuttuisi tavaksi, suosittelemme kymmenen kerran sarjaranneketta, jonka voit ostaa verkkokaupastamme.

Hae sivustolta