Skip to content

Uimakoulusta taituruuteen – näin tuet lapsen uintiharrastusta

14.4.2024
Uimaopettaja opettaa lapsille.

Viime vuosina uimakoulut ovat kasvattaneet suosiotaan. Pelkän pinnalla pysymisen ja uintitekniikan opettelun lisäksi uinnista voi kehittyä lapselle pitkäaikainen harrastus, joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia. Aktiivinen uintiharrastus vaatii kuitenkin tukea myös vanhemmilta.

Uinti on ajateltua monipuolisempi harrastus

Uinti on monipuolinen harrastus, joka tarjoaa sekä mukavaa tekemistä että hyvää koko kehon treeniä. Uintiharrastuksen kautta voi tutustua myös kivoihin, samanhenkisiin ihmisiin. Monille tulee uinnista mieleen lähinnä tekniikkatreeni ja kilpauinti, mutta lajien kirjo on huomattavasti laajempi. Vedessä voi olla totisen treenaamisen lisäksi hauskaa!

Merenneitouinti sekä taitouinti ovat keränneet suosiota, sillä ne tarjoaa monipuolista haastetta jo uintitekniikan osaaville. Joukkuelajeista pitävät voivat hakeutua pelaamaan uppo- tai vesipalloa. Entä maistuisivatko uimahypyt, hengenpelastus tai snorklaus?

Oma laji kannattaa valita sen perusteella, mitä lapsi itse haluaa harrastukselta, on se sitten kilpaileminen ja menestyminen tai yhdessäolo ja hauskanpito tai vaikkapa tavallisuudesta poikkeavien taitojen opettelu.

Meillä Flamingo Spassa uinnin voi aloittaa jo kolmivuotiaana perheille tarkoitetuilla kursseilla. Viisivuotiaasta alkaen voi aloittaa jo varsinaisessa uimakoulussa. Uimakoulun ensimmäiselle kurssille pääsee ilman uimataitoa, mutta seuraavilla tasoilla on jo tietyt taitovaatimukset. Kun perusosaaminen on saavutettu, voidaan jatkaa Temppuillen taitavaksi -kursseilla, joilla harjoitetaan uimataituruutta monipuolisesti: uimataidon vahvistamisen lisäksi opetellaan erilaisia temppuja ja hyppyjä. Tarjolla on myös merenneitouintia.

Miten voin tukea lapsen uintiharrastusta?

Vanhemmilla on suuri rooli lapsen harrastuksen tukemisessa muutenkin kuin kulujen kustantajana ja harjoituksiin kyyditsijänä. Osoittamalla mielenkiintoa harrastusta kohtaan sekä kannustamalla aikuinen voi puolestaan vaikuttaa harrastuksen mielekkyyteen.

Uintiharrastuksen hinta riippuu lajista ja harjoittelun määrästä. Varusteita tarvitaan pääosin melko vähän moneen muuhun lajiin verrattuna, sillä aloittelijalle riittävät uimapuku, uimalasit sekä pitkille hiuksille pompula tai uimalakki. Joissakin lajeissa, kuten merenneito- tai taitouinnissa on hyötyä pienestä nenäklipsistä, räpylöitä puolestaan käytetään esimerkiksi kilpatason treenauksessa ja snorklauksessa. Muitakin lajikohtaisia tarpeita toki on erityisesti snorklauksessa ja palloilulajeissa.

Varustelultaan muista uintiharrastuksista näkyvästi eroaa merenneitouinti, joka perustuu nimenomaan tietynlaisen monofin-pyrstön ja merenneitoasun käyttöön. Meillä Flamingo Spassa voi merenneitojen uimakoulun ulkopuolellakin uida omalla pyrstöllä Vesipuiston puolella, sekä lainata tunneilla pyrstöä meiltä. Oman pyrstön voit ostaa vaikkapa vastaanottomme yhteydessä olevasta shopista.

Uinti on hyvä harrastus myös aikuisille! Meillä Flamingo Spassa monien uimakoulujen hintaan kuuluu sisäänpääsylippu myös saattajalle, joka voi lasten kurssin aikana viettää vapaasti aikaansa sekä Vesipuistossa että Aikuisten kylpylässä. Vesipuistossa on tarjolla joka päivä kuntouintimahdollisuus, vesijuoksua voi puolestaan harrastaa hyppyaltaan reunoilla. Sporttialtaasta löytyy myös virtuaalivesijumppaan varattu alue. Ennen uimakoulua ja sen jälkeen voidaan opittuja taitoja treenata lapsen kanssa yhdessä, jolloin uinnista tulee helposti koko perheen yhteinen harrastus ja ajanviettotapa.

Kesäleirit ja yksityistunnit

Kesällä Flamingo Span ohjelmassa on lasten kesäleirejä, joilla päästään treenaamaan useana päivänä peräkkäin uinnin tekniikkaa, kokeilemaan hengenpelastusta ja taitouintia sekä ihan vain leikkimään vedessä. Leiripäivien aikana tehdään myös muuta kuin vain uidaan, voit tutustua tulevan kesän leireihin täältä. Kurssien tarkka ohjelma ja hinta tulee näkyviin sivuille aina kun leirit ovat varattavissa.

Kurssien ja leirien lisäksi Flamingo Span taitavilta opettajilta voi ottaa myös yksityistunteja. Ryhmät puolestaan voivat varata oman merenneitouimakoulun vaikkapa synttäreiden tai polttareiden kunniaksi. Ryhmätunteja on tarjolla sekä lapsille että aikuisille. Lisätietoa merenneitouinnin opetuksesta löydät täältä.

Lisää uimakouluistamme voit lukea myös aiemmasta blogikirjoituksestamme Flamingo Span uimakouluissa ei palella.

Hae sivustolta