Skip to content

Uinninvalvoja vastaa asiakkaiden turvallisuudesta

6.4.2022
Uinninvalvoja vastaa asiakkaiden turvallisuudesta

Flamingo Span uinninvalvojat ovat tulleet monille tutuiksi hauskoista TikTok-videoista. Heidän työnsä ei tietenkään ole pelkkää videoiden kuvaamista. Otimme selvää, mitä uinninvalvojat tekevät, mitä työssä on osattava uimataidon lisäksi ja miten asiakkaiden turvallisuudesta pidetään huolta.

 

Vesipuiston päällikkö Anniina Oksanen, sinä toimit uinninvalvojien esimiehenä Flamingo Spa kylpylässä. Mitä uinninvalvonta käytännössä on?

– Uinninvalvoja vastaa Vesipuiston sekä kylpyläympäristön asiakkaiden turvallisuudesta, toiminta-alueen yleisestä järjestyksestä ja osaltaan siisteydestä. Tehtävään kuuluu vahvasti myös asiakaspalvelu, sillä uinninvalvoja opastaa ja avustaa asiakkaita niin, että vaara- ja ongelmatilanteita ei pääsisi syntymään. Valvoja ennakoi tilanteita sekä osaa toimia mahdollisten vaara- ja onnettomuustilanteiden sattuessa.

 

Mitä vaatimuksia tähän työhön on?

– Ensinnäkin halu työskennellä kylpyläympäristössä. Työssä täytyy olla kiinnostunut turvallisuudesta ja halukas kehittymään sekä uskallusta toimia. Uinninvalvojamme ovat suorittaneet Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton uinninvalvojan kurssin sekä heillä on suoritettuna ja voimassa oleva ensiavun EA1-koulutus.

– Meillä pitää luonnollisesti myös viihtyä lämpimässä, sillä sisäilman lämpötila on +32°C, ja olla valmis myös viikonloppuvuoroihin.

 

Millainen koulutus työhön järjestetään?

– Rekrytointijaksosta riippuen vaadittavat kurssit tulee olla jo suoritettuna tai vaihtoehtoisesti työnantaja järjestää koulutuksen. Työtehtäviin perehdytetään aina erikseen, vaikka aiempaa kokemusta uinninvalvojan työstä jo olisi, sillä toimintaympäristömme on laaja.

 

Uinninvalvoja ei varmaankaan aivan koko ajan juokse altaassa pelastamassa hukkuvia, mitä muuta työhön kuuluu?

– Pääasiallinen työ on juuri ennaltaehkäisy. Flamingo Spa on uinninvalvojalle aktiivinen, haastavakin, mutta siten mielekäs työympäristö. Meillä älykello ei ehdi muistuttaa, että pitäisi lähteä liikkeelle!

– Jokainen aamu on ns. huoltoaamu. Ennen asiakkaiden tuloa uinninvalvojat suorittavat altaiden/vesiliukumäkien puhtaanapitotoimenpiteitä sekä varmistavat allasveden laadun yhdessä allasvesiteknikoiden kanssa. Olemmekin ylpeitä altaidemme puhtaudesta ja veden laadusta, joka mahdollistaa mm. turvallisen vauvauinnin kaikkina viikonpäivinä.

– Meillä uinninvalvoja voi suuntautua myös vesiliikuntoihin, uimaopetukseen, merenneitouintiin, yksityisryhmien ohjaukseen tai tapahtumaohjaajaksi/-vetäjäksi. Saunamaailma mahdollistaa muutakin palveluntuottamista, joka soveltuu liikunnan ammattilaisille tai sellaiseksi haluaville.

 

Millä muilla keinoilla vieraiden turvallisuudesta huolehditaan?

– Meillä on esimerkiksi ikärajat ja ehdoton vanhempien läsnäolo uimataidottomien kanssa siten, että huoltaja on käsivarren mitan päässä lapsesta. Lisäksi rakenteet ovat mahdollisimman turvalliset, mm. lattialla on liukkauden esto. Myös etikettiohjeistus on osa ennaltaehkäisyä. Uinninvalvonnan lisäksi on järjestetty järjestyksenvalvonta.

 

Millainen uinninvalvojien tiimi on?

– Toimintavalmis ja nuorekas, mutta ei kuitenkaan ikään sidoksissa oleva. Meillä tiimi pelaa hyvin yhteen yli osastorajojen. Mukana on sekä kokopäiväisiä että esim. muun työn tai opiskelun ohella töitä tekeviä. Meillä on edelleen töissä henkilöitä, jotka ovat aloittaneet uinninvalvojina jo Flamingo Spa kylpylän ja viihdekeskuksen avautuessa. Tämä on rikkaus ja kertoo myös työympäristömme mielekkyydestä!

 

Uinninvalvoja Nikita on ollut osa-aikaisena uinninvalvojana Flamingo Spa kylpylässä jo vuodesta 2008 alkaen. Nikita, kertoisitko työstäsi?

– Uinninvalvojan työssä parasta on kansainvälisyys, työn joustavuus ja hyvä työsuhde-edut. Täällä saa aina laajennettua EA-osaamistaan. Kohtaamisista asiakkaiden ja muiden työntekijöiden kanssa oppii itsekin aina uutta, ja näitä taitoja voi hyödyntää omassa myös arkielämässä. Olen ammatiltani koulutettu hieroja ja fysioterapeutti, ja voin käyttää näitä taitoja vastavuoroisesti uinninvalvojan työssä.

Flamingo Spa Lifesavers -joukkue Hengenpelastuksen SM-kisoissa 03.2022

Flamingo Spa Lifesavers -joukkue voitti kokonaiskilpailun Hengenpelastuksen SM-kisoissa 26.3.2022!

Hae sivustolta