Skip to content

Merenneitoilu – leikkiä vai totista uintitreeniä?

10.10.2023
Merenneitoilu – leikkiä vai totista uintitreeniä? Kuvassa Anni istuu merenneidonpyrstön kanssa matalikolla.

Merenneitoilu eli merenneitouinti voi kuulostaa erikoiselta fantasiameiningiltä, mutta se on oikeasti hyvää uintiharjoitusta kenelle vain. Flamingo Spassa on opetettu merenneitoja ja -miehiä jo pitkään, koska meillä onkin töissä tosielämän merenneito!

Flamingo Spassa merenneitoilua opettaa Anni Perttula, joka on itse harrastanut lajia yli kymmenen vuotta, ja opettanutkin sitä jo pitkään. Pyysimme Annia kertomaan tarkemmin lajistaan.

Kenelle merenneitoilu sopii?

– Laji sopii kaiken ikäisille, ja mukaan voi hypätä todella matalalla kynnyksellä. Jos hallitsee perusuimataidon, niin monoräpylän (merenneitouinnissa käytettävä yksiteräinen räpylä) käytön oppii todella nopeasti.

– Mitä kotoisampi olo on vedessä, sitä varmemmin sujuu merenneitouinnin aloittaminen. Suurin osa on jopa kommentoinut, että pyrstöllä uiminen on helpompaa nimenomaan merenneitopyrstön räpylän tarjoaman vauhdin ansiosta.

– Tärkeintä on, että laji saa sinut innostumaan ja sen parissa on kivaa. Olen opettanut innokkaita aloittelijoita aina vauvasta vaariin. Aloittamiseen ei tarvitse olla mikään superhessu, ja sukeltamisen taidonkin oppii lajin mukana.

Mitä varusteita merenneitoiluun tarvitaan?

– Meillä Flamingo Spassa saa lainapyrstön aina merenneitouintitunnin ajaksi käyttöön. Omaa pyrstöä ei tarvitse siis lajin aloittamiseen. Hyvät perusvälineet (uimalasit, nenäklipsi tai maski) auttaa suunnattomasti lajin aloittelussa.

Mitä tunneilla tehdään?

– Tuntien rakenne riippuu hyvin paljon ryhmästä ja tykkään vaihdella sisältöä paljon ryhmäläisten toiveiden mukaan. Seuraan paljon myös ryhmäläisten tasoa ja sovellan harjoituksia mielekkääksi jokaisen taitotason mukaan. Aikuisten oppilaiden kanssa harjoitellaan enemmän tekniikkaa ja tehdään erilaisia ratatehtäviä, kun taas lapsille painotus on leikin kautta oppimisessa. Junnuille on paljon erilaista puuhaa simpukkahipasta aina aarteen metsästykseen.

Opettamisen lisäksi esiinnyt merenneitona, millaista se on?

– Varmasti kaikista palkitsevinta juuri näitä pieniä asiakkaita viihdyttäessä. Esiintyminen on haastavaa ja vaatii yllättävän laajan kirjon erilaisia taitoja. Viihdyttämisen lisäksi merenneidon tulee ottaa huomioon ympäristönsä sekä asiakkaiden turvallisuus. Pelkästään esiintymisasu painaa 15 kiloa, joten jokainen show on oma pieni salitreeninsä.

Mitä työhösi kuuluu merenneitouimakoulun vetämisen lisäksi?

– Työhöni kuuluu erilaisten liikunnanohjauksien, kuten merenneitouinnin, vetämisen lisäksi toimimista uinninvalvojana sekä materiaalin tuottamista somekanaville, etenkin TikTokiin. Sesonkeina pääsen vaikuttamaan myös tapahtumasisältöihin. Voisi sanoa, että olen hieman joka paikan höylä, mutta juuri tästä pidän työssäni eniten. Vaihtelevuus ja monimuotoisuus pitävät mielen virkeänä.

 

Kaikille avoimien kurssien ja tuntien lisäksi merenneitoilua voi kokeilla Flamingo Spassa yksityisopetuksessa ryhmän kanssa. Lajikokeilu sopii hyvin esimerkiksi työpaikan virkistyspäivän tai polttareitten ohjelmaksi. Jos sinulla on oma monoräpylä, niin Vesipuiston puolella voit treenata sillä uintia vapaasti vaikka joka päivä! Räpylät ja muut tarvikkeet merenneitoiluun voit ostaa kätevästi shopistamme sisäänkäynnin yhteydestä.

Entäpä vastaus tämän jutun otsikkoon? No merenneitouintihan voi olla kumpaa vain haluat tai mitä vain siltä väliltä!

Tutustu merenneitouimakouluumme ja ryhmille tarjottavaan opetukseen!

Hae sivustolta